PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 25., vasárnap

Ezek a változások jönnek a rokkant nyugdíjak felülvizsgálatában

Ezek a változások jönnek a rokkant nyugdíjak felülvizsgálatában

Nyugdíjas orvosok bevonásával gyorsítanák fel a rokkantak komplex felülvizsgálatát – írja a Magyar Idők.
A kormány a rokkantellátás átalakítása részeként 2012-ben elrendelte minden 57 évnél fiatalabb rokkant, illetve rendszeres szociális juttatásban részesülő felülvizsgálatát.


A változásnak 200 ezer érintettje volt, a nyilatkozatot valamivel több mint 186 ezren küldték vissza.
A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) a lappal közölte, 2015 közepéig sem sikerült elvégezni az összes felülvizsgálatot, első fokon eddig 144 212 esetben végezték el az ellenőrzést. Mivel kevés orvoszakértő állt rendelkezésre, a kormány a múlt héten módosította a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló határozatát – írja a lap -, és ennek értelmében most már nyugdíjas orvosok is végezhetnek rehabilitációs orvoszakértői feladatokat, rájuk ezentúl nem vonatkozik a “nyugdíj vagy munka” elve.
Az NRSZH tájékoztatása szerint jelenleg egyébiránt valamivel több mint 142 ezren kapnak rokkantsági, míg majdnem 93 ezren rehabilitációs ellátást.
Forrás hirado.hu
Négy éve tartanak a felülvizsgálatok
A rokkantsági nyugdíjrendszer 2011-es átalakítása óta eddig 64 ezer ember rehabilitációs vagy rokkantsági járadék iránti kérelmét utasították el.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint csaknem tízezer ember azért esett el az ellátástól, mert nem nyilatkozott arról, hogy hajlandó-e alávetni magát felülvizsgálatnak, amelynek során megállapítják az ellátási jogosultságot. A felülvizsgálatok egyébként négy év alatt sem fejeződtek be, de Rétvári Bence szerint most gyorsítottak az ütemen. Harmincezren ugyanakkor a rehabilitációs munkaközvetítésnek köszönhetően helyezkedtek el.
A megváltozott munkaképességű emberek ellátórendszerének átalakításával az egészségkárosodáson alapuló ellátások egységes, átlátható rendszere jött létre, amelyben a foglalkoztathatósági szempontok markánsabban érvényesülnek, és hangsúlyos szerepet kap a foglalkozási rehabilitáció – így értékelte Rétvári Bence a rokkantsági rendszer átalakítását. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, Korózs Lajos (MSZP) képviselő kérdésére ismertette az átalakítás eddigi eredményeit, az azt jellemző adatokat. Korózs többek között arra volt kíváncsi, hogy a felülvizsgálatra kötelezett mintegy 200 ezer korábbi rokkantnyugdíjasból hány személynek szüntették meg az ellátását.
Forrás : rehabportal.hu