PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 31., szombat

TB GYES-en lévő kismamáknak

TB GYES-en lévő kismamáknak


Tb gyes alatt 2015 – Tb tanácsadás kismamáknak
Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy 2015. január 1-től VÁLTOZOTT a táppénz számítás szabálya, ami érinti a TGYÁS és a GYED számítását is. Kövesse nyomon írásainkat a témában, mert igyekszünk példákon keresztül sok hasznos információval szolgálni!


A kismamák számára igen fontos, hogy a babatervezés és babavárás időszaka, illetve a babával otthon eltölthető időszak gondtalan, felhőtlen legyen, és ne a család anyagi helyzetének megoldása árnyékolja be ezen vissza nem térő éveket!
A társadalombiztosítási, családtámogatási rendszer szabályai gyakran változnak hazánkban, megértésük hozzá nem értők számára bonyolult, átláthatatlan és egy rosszul hozott döntés nagy veszteséget (akár havi 130.000 Ft) okozhat a családnak. A jó döntéshez érdemes előre tervezni és még a baba születése előtt kiszámoltatni milyen ellátásra és milyen összegben lesz jogosult a kismama, hogy adott esetben az ellátások összege még befolyásolható legyen.
Joggal merül fel a kérdés: MIKOR is vagyunk időben? Tervezett baba esetén érdemes már akkor felmérni lehetőségeinket, amikor megfogalmazódik bennünk a családtervezés gondolata. Ha nem várt örömteli esemény elébe néz a család, akkor sem késő tájékozódni az ellátások felől, azonban ne halogassuk a döntést, hisz az idő előre haladtával a lehetőségek köre is beszűkül.
tb tanácsadás kismamáknak
A kismamáknak adott Tb tanácsadás egyik lényeges szempontja, hogy nincs két egyforma eset, minden kismama útja egy külön egyedi történet. Fontosnak tartjuk ezt leszögezni, mert nagyon sokan fórumokról, cikkekből, ismerősök hasonlónak tűnő eseteiből gyűjtenek össze információkat és próbálják alkalmazni azokat saját élethelyzetükben. Majd ezután jönnek a kérdések: Én miért nem annyit kaptam? Ő miért kap én mért nem? – és még számtalan hasonló. Személyre szabott tanácsadásunkkal segítünk, hogy az említett helyzetek elkerülhetők legyenek és hogy Önnek a legjobb megoldást javasoljuk.
A gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak, a gyes szolgálati idő, de társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak – állapította meg ítéletében a Kúria.
A másodfokú hatóság határozatával az elsőfokú döntést helybenhagyta, egyetértve az első fokon eljáró szerv megállapításaival, mely szerint a felperes egészségi állapotának mértéke ugyan eléri az 50 százalékos, tartós foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, de a felperes nem rendelkezett az igénybenyújtást megelőző öt éven belül 1095 nap biztosításban töltött idővel.
A felperes kereseti kérelmében a megváltozott munkaképességű személyek ellátására jogosultságának megállapítását kérte, vitatta a megállapított az egészségi állapot mértékét és hivatkozott arra, hogy a gyermekgondozási segély idejét biztosítási időként kell elfogadni az Mmtv. 2. § (1) bekezdés, a Tbj. 5. § és 8. § a) pont rendelkezéseire figyelemmel. Az alperes a kereset elutasítását kérte – olvasható a Kúria összefoglalójában.
A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a felperes keresetét elutasította, hivatkozva az Mmtv. 2. § (1) bekezdés, a Tbj. 5. § a) pontja, 8. § a) pontja, az Mt. 138. § (5) bekezdés, a Csvt. 20-22. § rendelkezéseire. Megállapította, hogy az Mmtv. 2. § (1) bekezdés alkalmazása során a Tbj. 5. § rendelkezései az irányadóak, a Tbj. 8. § a) pontban írt kivétel pedig nem alkalmazható. A gyermekgondozási segély folyósítása időszakának beszámítását az Mmtv. 2. § (3) bekezdése nem teszi lehetővé.
A jogerős ítélet ellen a felperes terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet, kérve a közigazgatási határozatok megváltoztatását és a megváltozott munkaképességű személyek ellátására való jogosultsága megállapítását az Mmtv. 2. § (1) bekezdése, a Tbj. 5. § és Tbj. 8. § rendelkezéseire tekintettel. Az alperes felülvizsgálati kérelmet nem terjesztett elő.
A perbeli esetben a felperes a gyermeke szülését követően 2008. december 30-ától 2011. december 30-áig fizetés nélküli szabadságon volt, gyermekgondozási segélyben részesült. A gyermekgondozási segély (gyes) folyósításának időtartama alatt a felperes a Tbj. 8. § a) pont aa) alpontja alapján biztosítottnak minősült.
Az Mmtv. 2. § (1) bekezdés a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítotti jogviszonyt követeli meg a megváltozott munkaképességű személyek ellátására jogosultság megállapíthatóságához.
A Tbj. 5. § (1) bekezdése értelmében a munkaviszonyban álló személy biztosított tekintet nélkül arra, hogy a foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik-e.
A fizetés nélküli szabadság ideje alatt a felperes munkaviszonya „szünetelt”, a Tbj. 8. §-a alapján biztosított volt, azonban a foglalkoztatására nem került sor. A felperes biztosított jogviszonya a Tbj. 8. §-a alapján fennállt, azonban az Mmtv. 2. § (1) bekezdés alapján megváltozott munkaképességű személyek ellátására jogosultságot nem teremtett. A gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak, a gyes szolgálati idő, de társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak. A munkaügyi bíróság helytálló jogértelmezés eredményeként állapította meg, hogy a társadalombiztosítási határozatok nem sértik a felperes által felhívott jogszabályokat, ezért a Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.
Forrás :hirkozpont.eu
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!