PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 27., kedd

Tudnivalók a háztartási munkáról

Tudnivalók a háztartási munkáról

Háztartási munka alatt a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló tevékenységeket kell érteni.


Idetartozik:
- a lakás takarítása,
- főzés, mosás, vasalás,
- gyermekek felügyelete, házi tanítás,
- otthoni gondozás és ápolás,
- házvezetés, kertgondozás.
A bejelentés a foglalkoztató (az a természetes személy, aki a háztartási alkalmazott munkáltatója, illetve megbízója, megrendelője) feladata, melyet kétféleképpen teljesíthet:
- elektronikusan a 15T1043H jelű adatlapon-, vagy
- telefonon a 185-ös telefonszámon.
A bejelentéshez szükséges adatok:
- a foglalkoztató adóazonosító jele,
- a háztartási alkalmazott adóazonosító jele és társadalombiztosítási azonosító jele,
- a tényleges foglalkoztatás kezdő napja.
A bejelentést több hónapra előre is lehet teljesíteni, a foglalkoztatás kezdetének és végének megadásával. Amennyiben a bejelentési időszak végeként megjelölt hónap eltelik, de a foglalkoztatás folytatódik, akkor a bejelentést meg kell ismételni. Téves adatok közlése, illetve a munkavégzés meghiúsulása esetén a bejelentés módosítására és visszavonására a bejelentést követő 24 órán belül van lehetőség. A havi regisztrációs díjat akkor is meg kell fizetni, ha a foglalkoztatásra nem kerül sor, de a foglalkoztató a bejelentést 24 órán belül nem vonta vissza.
A foglalkoztatónak 1000 forint regisztrációs díjat kell fizetnie, függetlenül a foglalkoztatás napjainak számától. Amennyiben a bejelentés több hónapra szól, az 1000 forintos regisztrációs díjat minden hónapra meg kell fizetnie. A regisztrációs díjat a bejelentés napját követő hónap 12-ig kell befizetni.
A háztartási alkalmazott nem minősül biztosítottnak, illetve e jogviszonya alapján egészségügyi szolgáltatásra (ingyenes orvosi ellátásra) nem jogosult. Díjazása adórendszeren kívüli kereset, így megszerzett bevételét adó- és járulékkötelezettség nem terheli, így azt bevallani sem kell.
Bővebb információ a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a 47. számú információs füzetben található.
Forrás : nav.gov.hu