PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 29., vasárnap

Földárverések: véget vetnek a kedvezményeknek

Földárverések: véget vetnek a kedvezményeknek


A kormány célja, hogy helyben lakó földművesekhez kerüljenek a magyar állam tulajdonában lévő földek, akik, szemben az állammal, meg is művelik azokat. A nyilvános földárverések múlt hét hétfőn kezdődtek, a legkisebb termőterület kikiáltási ára 12,5 millió, míg a legnagyobbé csaknem 130 millió forint volt az első körben.


A Magyar Fejlesztési Bank 150 milliárd forintos hitelkeret biztosít a földvásárlásokhoz, hogy a tőkével nem rendelkező gazdálkodók is élhessenek a lehetőséggel - mondta Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.

- A hitelt 1,95 százalékos kamattal, 20 évre lehet felvenni úgy, hogy a 10. évben átvált majd az akkor elérhető legjobb piaci kamatozásra. Ennél kedvezményesebb, mindenki számára igénybe vehető hitel még nemigen volt - fogalmazott.

A keret felülről nyitott, ha a 150 milliárd forintnál nagyobb igény érkezne a gazdák részéről. Érdeklődő van, az első nyolc nap alatt 816 darab földrészlet kelt el, összesen több mint 16 ezer hektár. Vannak olyan területek, amelyeket bérlőikkel együtt árvereznek el.
A bérlők viszont sok helyen olyan alacsony díjért művelik ezeket a földeket, hogy hitelből nem éri majd meg licitálni ezekre a területekre. A nyomott haszonbérleti díjakból ugyanis az új tulajdonosnak nem származna annyi bevétele, amennyi a hitelt fedezni tudná. Ezen szeretne változtatni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Győrffy Balázs elnök már be is nyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló javaslatát.



- Piaci bérleti díj mellett tudják csak kigazdálkodni a gazdálkodók a hiteltörlesztést, ezért rendezni kellett azt az abnormális helyzetet, hogy az út egyik oldalán 508 forintot fizetnek aranykoronánként, míg a másik oldalán 2-3 ezret - magyarázta. A törvénymódosításnak van egy fontos erénye: megadja a lehetőséget, hogy a piaci változásokat 5 éves periódusban le lehet követni, ami azt eredményezi, hogy azonos versenyfeltételek vonatkoznak majd mindenkire - tette hozzá.

Ha a javaslatot elfogadják, még több gazda tud majd hitelből földhöz jutni. A földárverési programban egyébként is csak helyben lakó gazdák indulhatnak. Az állami földárverések összesen 350-400 ezer hektárt érintenek, a magyarországi termőterület mindegy 7 százalékát.
A cikk forrása: hirado.hu