PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 26., csütörtök

FRISS – 2 ujjlenyomat kell az új személyire – csak nyilatkozattal úszhatod meg!

FRISS – 2 ujjlenyomat kell az új személyire – csak nyilatkozattal úszhatod meg!

Jövő évtől bevezetik a a vadiúj személyi igazolványt, vagyis az e kártyát, mely a legfontosabb iratainkat fogja tartalmazni egy kártyán! Minden fontos adatunkat tartalmazni fogja az új elektronikus személyi igazolvány, cserébe viszont mindkét mutatóujjunkról ujjlenyomatot kell adnunk az azonosításhoz, ezt csak akkor úszhatjuk meg ha erről írásban nyilatkozunk.


Ami szintén fontos információ, hogy az új személyi igazolványunkon az adatainkat PIN kód fogja védeni, így egy újabb PIN kódot kell majd megjegyeznünk. Az erről szóló javaslatot a kormány még májusban fogadta el, mostanra azonban már szinte teljesen kikristályosodtak a szabályok is.
Az új személyi igazolvány óriási segítség lesz majd a mindennapi ügyintézésben, hiszen a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a TAJ kártya is egyetlen kártyán lesz!Sőt ha schengeni övezetben kívánunk utazni, akkor útlevélként is szolgál. A kártya hátulütője lesz, hogy ha elveszítjük, akkor minden adatunk elveszik, így érdemes lesz vigyázni rá!
Az új személyi igazolványt ugyanúgy az okmányirodákban, a járási hivatalokban, vagy a központi okmányirodában lehet majd igényelni, mint eddig, az ügyintézés pedig körülbelül húsz napot vesz igénybe.
Komoly változás, hogy a fényképünk mellett 2 ujjlenyomat is szerepelni fog a az új kártyán, mindkét mutatóujjunkról vesznek majd ujjlenyomatot. Ezt a hatályos jogszabályok szerint visszautasíthatjuk, de ahhoz írásban kell erről nyilatkoznunk.
Az új igazolvány PIN kóddal lesz védett, ezt majd első körben aktiválni kell.
A kormany.hu weboldalon már fent van a rendelettervezet, amely szabályozza az új személyi igazolványra vonatkozó szabályokat. Ehhez levélben kapunk majd információkat, a PIN kód aktiválásához szükséges PIN kóddal, valamint egy PUK kóddal.

A bankkártya mintájára készült a rendszer, ha nem tudjuk a PIN kódot, vagy letiltjuk a sikertelen próbálkozásokkal, akkor a PUK kóddal orvosolhatjuk, ha ez sincs meg, akkor újat kell kérni személyesen az okmányirodában. Az még nem derült ki, hogy ezért kell-e majd fizetni!
Ha akarunk elektronikus aláírásról is köthetünk szerződést. Ezt egy „fizikailag védett és biztonságos” környezetben rögzítik majd, és persze újabb PIN kódot kapunk hozzá.
Itt találja meg a hivatalos információkat a kormány weboldalról : http://www.kormany.hu/download/1/1c/80000/tervezet.pdf#!DocumentBrowse
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!