PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 27., péntek

Jövőre 71 milliárd forint jut gyermekétkeztetésre

Jövőre 71 milliárd forint jut gyermekétkeztetésre

Jövőre 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.


Az idei 58 milliárd forint után 2016-ban 71 milliárd forintot fordít gyermekétkeztetésre a kormány – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón pénteken, Nyíregyházán.
Rétvári Bence hangsúlyozta, idén szeptembertől a korábbinál több gyermek részesül ingyenes étkeztetésben, az ebben az ellátásban részesülő bölcsődés és óvodás gyerekek száma a korábbi 92 ezerről 318 ezerre nőtt.
“Magyarország a skandináv államok jóléti, szociális-közszolgáltatási szintjét érte el a gyermekétkeztetés terén abból a szempontból, hogy bölcsődében és óvodában a gyerekek kilencven százaléka ingyen kap enni” – fogalmazott az államtitkár, megjegyezve, ez egy skandináv államban is megfelelő szint lenne.
Elmondta, Magyarország ezt úgy tudta biztosítani, hogy 225 ezerre növelte az ingyenesen étkezők számát az elmúlt időszakban. Az erre fordítható forrásokat 29 milliárdról idén 58 milliárdra emelte a kormány, jövőre pedig erre a célra 71 milliárd forint jut majd – összegezte.
A kormánypárti politikus a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte az ingyenes étkezés mellett az ételek minőségi javítását is. A szeptembertől hatályos új menzarendelet alapján kevesebb só, cukor, zsír és “kényelmi termék”, azaz például levespor jelenik meg az elkészített ételekben, ezek helyett több friss zöldség, tejtermék és hal kerül a gyermekek asztalára – közölte Rétvári Bence.

Az államtitkár megemlítette, az új étkeztetéssel és néhány menzával kapcsolatban több panasz érkezett, ezért a menzákat felügyelő hatóságoknak fokozott ellenőrzéseket kell majd elindítaniuk. Rétvári Bence ugyanakkor leszögezte, nem a rendelet miatt ízetlenek az ételek, hanem a konyhán, a főzés körül kell keresni azt a problémát.
Az ezzel kapcsolatos tévképzetek eloszlatására és az ismeretterjesztés elősegítésére szakácskönyvet készítettek el, amelyben a menzarendelet alapján megfőzött ételeket mutatják be, illetve képzések kezdődtek a konyhai dolgozók és élelmezésvezetők számára – tette hozzá.
Vinnai Győző, a Fidesz országgyűlési képviselője a felsőoktatás fejlesztését célzó kormányzati programra kitérve a sajtótájékoztatón elmondta, a hamarosan egyetemmé váló Nyíregyházi Főiskolán a bevezetett kancellári rendszer révén több mint egymilliárd forinttal csökkent az adósságállomány. A PPP-s konstrukció kiváltásán pedig jelenleg is dolgozik a kormány, a jelentős adósságterhet jelentő kötelezettséget a tervek szerint 2017-re sikerülhet kiváltani – közölte.
Emellett 2016-tól több lépcsőben az egyetemi oktatók bérfejlesztése is elindul, három év alatt átlagosan 27 százalékkal emelkedik többek között az adjunktusok, doktoranduszok és tanársegédek fizetése – közölte Vinnai Győző, hozzátéve, az intézkedés a felsőoktatás képzési színvonalát erősíti.
Czibere Károly közölte, a szülőnek kell kérelmeznie a szünidei étkezést, majd a jegyző állapítja meg a rászorultságot. Kiemelte, nemcsak azok a rászoruló gyerekek részesülhetnek a szünidei ingyenes étkezésben, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak, hanem azok is, akiket még nem írattak be. Hozzátette, az étkeztetést nemcsak úgy lehet majd megoldani, hogy a gyerekek bemennek a menzára, hanem ki is lehet szállítani a családokhoz az ételt.
Forrás : hirado.hu
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info