PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 20., péntek

Jövőre akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak a családok

Jövőre akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak a családok

A jövő évtől ismét bővül a családtámogatási rendszer, az erre vonatkozó előterjesztést csütörtökön tárgyalja az Országgyűlés – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, a XI. kerületi Szemünk Fénye bölcsődében tartott sajtótájékoztatón.


A változó családtámogatási formák közül az államtitkár kiemelte a 2014-ben bevezetett gyed extrát, amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását, és amely január elsejétől már nem a gyermek egyéves, hanem féléves korától vehető igénybe. Így akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok – hangsúlyozta.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára gyerekekkel játszik a többszörös családbarát munkahelyként elismert Kürt Zrt. budaörsi székházában a gyed extráról tartott sajtótájékoztatója előtt, 2014. augusztus 25-én. MTI-fotó: Soós Lajos
A gyed extra rendkívül népszerű, 2014-ben csaknem ötvenezren vették igénybe – tette hozzá.
Novák Katalin elmondta, továbbra is megmarad a testvérgyed, amely azt jelenti, hogy két gyerek után kétszeres, három gyerek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek gyorsan egymás után születnek, valamint továbbra is igényelhetik a főiskolai, egyetemi hallgatók az egy évre szóló diplomásgyedet.
Szintén bővül a gyerekek napközbeni elhelyezésének lehetősége, 2016-tól már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: az eddig megszokott mellett lesz mini, családi és munkahelyi bölcsőde is.
Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, eddig a tízezer lakos feletti településeken volt kötelező a bölcsődei ellátási forma, a törvényjavaslat elfogadása esetén azonban már minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást.
Novák Katalin kiemelte, a bölcsődei férőhelyeket az elmúlt öt évben is folyamatosan bővítették, fejlesztették, több mint hatezer új férőhelyet hoztak létre és több mint négyezret újítottak fel.
Hozzátette, a fejlesztések folytatódnak, bölcsőde- és óvodaépítésre 100 milliárd forint áll a kormány rendelkezésére a következő években.
Az államtitkár beszélt a pedagógus-életpályamodell kiterjesztéséről a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőkre. Ez a jövő évtől csaknem 900 dolgozót érint, és jelentős anyagi többletet jelent – mondta.
A további változások között említette, hogy jövő évtől egyszerre lehet majd igényelni a csecsemőgondozási díjat (csed) és a gyedet, tehát ezentúl nem kell külön-külön benyújtani az erre vonatkozó igényt.
Ezen kívül megteremtik a családi pótlékról való lemondás lehetőségét is, ami olyan családokat érinthet, amelyeknek az anyagi lehetőségei megengedik, hogy lemondjanak erről a juttatásról – közölte.
Forrás : hirado.hu
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!