PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 24., kedd

Jövőre is lesz bérpótlék és bérkiegészítés

Jövőre is lesz bérpótlék és bérkiegészítés


Jövőre is megkapják a bérpótlékot és a bérkiegészítést a szociális területen dolgozók a kormány csütörtöki döntése értelmében – jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.


Czibere Károly elmondta, jövőre az ágazatban dolgozók bérpótlékára és bérkiegészítésére összesen 28 milliárd forintot biztosítanak; ez 8 milliárddal több, mint az idén, amikor júliustól bevezették a bérkiegészítést.
Közölte, a bérpótlékot és a bérkiegészítést – a közalkalmazotti bértáblán felül – a szociális életpálya bevezetéséig biztosítják a területen dolgozóknak; az életpálya bevezetésére legkorábban 2017 elején vagy közepén lehet számítani.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy az összeget nemcsak az állami, hanem az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményekben dolgozóknak is meg kell kapniuk, mert azt 100 százalékban a központi költségvetésből biztosítják. Jelezte: ez ugyan eddig is így volt, mégis sok fenntartó nem hívta le az állami többletforrást a munkatársainak.
“Ez nem egy kegy, nem egy adomány, ez a bérük, ezért megdolgoztak, ezért a fenntartó nem teheti meg, hogy visszatartja, vagy nem igényli le ez a bérkiegészítést” – szögezte le az államtitkár.
A múlt heti döntésre utalva azt hangoztatta, a kormányzat fontos célkitűzése, hogy a szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti területen dolgozó mintegy 93 ezer ember áldozatos munkáját ne csak “elviekben” ismerjék el, hanem anyagilag is.
Czibere Károly emlékeztetett arra, hogy a kormány 2014 óta nyújt bérpótlékot valamennyi a területen dolgozó embernek. Hozzátette: ezen felül 2015. július 1-jével bevezették a bérkiegészítést a 63 ezer “legfelkészültebb”, a leghosszabb ideje a területen dolgozó, magasabb végzettségű szakember számára. Ez pedig szavai szerint azt jelenti, hogy a szociális területen dolgozók 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban összesen bruttó 60 milliárd forinttal többet kapnak a közalkalmazotti bértáblán felül.
Az államtitkár a példák között említette, hogy egy egyetemi végzettségű, 25 éve a területen dolgozó munkatárs számára a pótlék és a kiegészítés összesen 26 százalékos emelést jelent.

A szociális életpálya bevezetésének időpontjára vonatkozó kérdésekre azt mondta: haladéktalanul fel kell gyorsítani az ezt előkészítő bizottságok munkáját, hogy az ütemtervről szóló javaslatukat 2016 közepére a kormány elé tudják terjeszteni. Jelezte: a munkacsoportokat decemberre hívják össze. Kérdésre válaszolva Czibere Károly arról is beszélt, az életpálya bevezetése a mostani tervek szerint további béremelést jelent majd a szociális területen dolgozók számára.
(MTI)
Forrás : kormany.hu
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!