PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 27., péntek

Korlátozhatják a bankkártya használatot, a bankkártyás fizetést

Korlátozhatják a bankkártya használatot, a bankkártyás fizetést

A mai napig találkozhatunk néhány boltban azzal a felirattal, hogy a kártyás fizetés csak bizonyos összeg felett lehetséges. Ez pedig néha komoly bosszúságot okozhat. Vajon tényleg megtilthatják nekünk a boltosok, hogy ez esetben a bankkártyánkat használjuk?


A jelenleg hatályos törvények szerint semmi nem szabályozza a bankkártyával történő fizetés alsó határát. A gyakorlat szerint bármilyen összeget ki lehet fizetni bankkártya segítségével, amennyiben van terminál. Mivel azonban erre nincsen jogszabály, a mindennapi élet most teljesen más mutat.
A Pénzcentrum megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot, a kártyatársaságokat és a bankokat, hogy nyilatkozzanak ebben a kérdésben!
A MasterCard úgy nyilatkozott a kérdésben, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalása alapján:
a kereskedőnek joga van meghatározni, hogy csak egy által meghatározott összegű vásárlás felett fogad el bankkártyás fizetést, de erről előzetesen tájékoztatnia kell azokat, akik vásárolni szeretnének.

Ha a kártyabirtokos nem elégedett ezzel az eljárással, kifogásait jelezheti a kártyakibocsátó bankjának. Az általunk megkérdezett bankok azonban egészen mást mond.
A CIB Bank a saját szabályai szerint dolgozik.Ők saját üzletszabályzatukban rögzítették, hogy a kereskedőnek nincs joga minimum- vagy maximumösszeghez kötni a bankkártyával történő fizetést.A CIB azt is szabályozza üzletszabályzatában, hogy a kereskedő a kártyás fizetésért díjat, költséget és egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel. AZ OTP Bank is hasonló szabályokat rögzített!
Akkor mi a megoldás és kinek van igaza? Nem feltétlenül hibázott a kereskedő…ha nem értünk egyet ezzel a korlátozással, akkor panaszt tehetünk a bankkártya kibocsátónál!
Napjainkban azonban egyre kevesebb helyen találkozhatunk a fizetés alsó értékhatárának meghatározásával, hiszen egyre több boltos látja be, hogy érdemes minél nagyobb mértékben, korlátozás nélkül elfogadni a kártyás fizetéseket.





A cikk forrása a penzcentrum.hu egyik cikke!
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info