PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 21., szombat

Kötelező felmentés a nyugdíjkorhatárt betöltő közalkalmazottak esetében

Kötelező felmentés a nyugdíjkorhatárt betöltő közalkalmazottak esetében

Kórházban dolgozó, fél évvel nyugdíj előtt álló közalkalmazott vagyok. Tudtommal, amikor nyugdíjas leszek, a munkáltatóm köteles lesz felmenteni, mert ezt egy rendelet előírja. Egyrészt kérdezném, hogy ezt jól tudom-e, másrészt hiteles forrásból szeretnék választ arra, hogy van-e kivétel ez alól, mert sok az egymásnak ellentmondó információ – írja amunkajogporta.hu.


A kötelező felmentésről a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló 1700/2012. (XII.29.) Kormány határozat rendelkezik.
A kötelező nyugdíjazás azokat a közalkalmazotti jogviszonyban álló személyeket érinti, akik egyrészt minisztériumi irányítás vagy felügyelet alatt álló költségvetési szervnél állnak jogviszonyban, másrészt betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkeznek a teljes öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel. Mivel kórházban dolgozik, az első feltétel vélhetően fennáll az Ön esetében, ha tehát a második is teljesül, a munkáltatójának elvileg valóban felmentési kötelezettsége van.

A kivétel (elsősorban felsőoktatási oktatók, kutatók mentesülése) sajnos nem vonatkozik Önre, azonban amennyiben a munkáltató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogkör gyakorlója a Kormány véleményének kikérése után dönthet az Ön továbbfoglalkoztatásáról.
A Kormány véleménye köti a munkáltatói jogkör gyakorlóját. Amennyiben tehát szeretne tovább dolgozni a nyugdíjazását követően, javaslom, hogy ennek az eljárásnak a megindítását kezdeményezze a munkáltatói jogkör gyakorlójánál.
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!