PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 24., kedd

Nyugdíj: ezektől függ az ellátás összege

Nyugdíj: ezektől függ az ellátás összege

Van-e jelentősége az utolsó évek jövedelmének?
Mi alapján számítódik jelenleg a nyugdíj, milyen időszak jövedelme számít?
Van-e jelentősége annak, ha az utolsó években magasabb jövedelemmel rendelkezünk?
Javít-e ez a várható nyugdíj összegén?



Olvasói kérdésre Winkler Róbert, az adozona.hunyugdíjszakértője válaszolt.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben igénybe vehető nyugellátás összege két alapvető dologtól függ. Az egyik a megszerzett szolgálati idő időtartama, a másik pedig a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összege. A nyugdíj összege az alapjául szolgáló havi átlagkeresetnek a megszerzett szolgálati időhöz tartozó bizonyos százalék mértéke.
A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdőnapjáig – úgynevezett béridőszak – elért (kifizetett), a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján állapítják meg. Ezeket a kereseteket nettósítják – levonják belőlük a járulékot és az éves adót –, a nettósított kereseteket valorizálják, majd a nettó keresetek összeadását követően a teljes összeget az előzőekben említett béridőszakon belüli bérezett napokkal osztják. Az így kapott napi átlagot meg kell szorozni 365-tel, és el kell osztani 12-vel. Ez az összeg fogja képezni a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresetet.

Mint az a fentiekből is látszik, a jelenleg hatályos szabályozás szerint 2015. évben már 28 év keresetéből – úgynevezett életpálya alapján – számítják ki a nyugellátás alapjául szolgáló átlagkeresetet. A magasabb keresetek természetesen magasabb átlagkeresetet eredményeznek. Kétségtelen tény, hogy egy viszonylag alacsony kereseti szint után, ha az adott személy a nyugdíjazását megelőző pár évben magasabb összegű nyugdíjjárulék alapot képező keresettel fog rendelkezik, úgy ezen keresetek valamelyest emelni fogják a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset várható összegét, azonban arra vonatkozóan, hogy a keresetnövekedés milyen mértékű növekedést eredményezhet a nyugellátás várható összegében, nem áll módomban meghatározni, de megsaccolni sem − válaszolta szakértőnk.
Forrás: adozona.hu


Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!