PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 18., péntek

FIGYELEM – Elővigyázatosságra inti utasait a MÁV

FIGYELEM – Elővigyázatosságra inti utasait a MÁV

Budapest, Debrecen, Győr és Pécs a legnépszerűbb úti cél.
A vasúttársaság időben történő jegyváltásra és fokozott elővigyázatosságra int

Megnövekszik az utasforgalom

Töretlenül népszerűek a MÁV adventi vonatai, a környező országok karácsonyi vásáraiba közlekedők közül például a Nyíregyházáról Bécsbe tartó Hortobágy EuroCity. Egy-egy adventi hétvége jellemzően 50-70 százalékos utasforgalom növekedést hoz, ami meghaladja a karácsonyi és a szilveszteri forgalmat is.
A vasúttársaság szerint ezért érdemes elővételben, illetve interneten jegyet váltani, az értékekre pedig ebben az időszakban kiemelten kell vigyázni a vonatokon. Az elmúlt években egy-egy átlagos hétvégén péntektől vasárnapig mintegy 230 ezer fizető utas szállt vonatra. Karácsony és szilveszter-újév napjaiban ez a szám 240-260 ezer közé emelkedett, egy-egy adventi hétvégén pedig 320-390 ezerre is megnőtt. A legtöbben az ünnepi időszakot és a diákok téli szünetét lezáró hétvégén utaztak: ilyenkor 405-450 ezer utas választotta a vasutat.
A magyar nagyvárosokba utaznak legtöbben
A legnépszerűbb belföldi úti célok közé Budapest, Debrecen, Győr és Pécs sorolható, a legtöbbek által bejárt viszonylatok pedig az alábbiak: Budapest elővárosi vonalairól a Budapest bérlet határpontjáig; Győr–Budapest; Mosonmagyaróvár–Győr; Nyíregyháza–Debrecen; Vác–Budapest; Miskolc–Budapest és Szeged–Budapest. A MÁV becslései szerint Bécsbe az adventi időszakban csaknem 60 ezren utaznak vasúton, a decemberi hétvégéken a railjet vonatok kihasználtsága eléri a 90 százalékot. Az osztrák fővárosba közlekedő Advent EuroCity tavaly a legforgalmasabb napján legalább négy autóbusznyi utast szállított környezetkímélő módon Ausztriába.
Minden pénztárat igyekeznek nyitva tartani
A nemzetközi vonatokra azért is érdemes mielőbb helyjegyet váltani, mert például az ÖBB jegyvizsgálói leszállíthatják a vonatokról az álló utasokat. A kellemes utazás érdekében, ki-ki amint megtudja utazása időpontját, belföldön is jobban teszi, ha az interneten, vagy pénztári elővétellel menet- és szükség szerint pót-, illetve helyjegyet vált.
Célszerű ezt legalább egy héttel az utazás előtt megtenni, még akkor is, ha a MÁV a csúcsidőszakokban – december 24-én délelőtt is – valamennyi kiemelt állomásán törekszik a maximális pénztári kapacitás kihasználására. Bizonyos időszakokban így is megnövekedhet a sorban állási idő. A budapesti karácsonyi vásárokba igyekvőknek a belvárosi, József Attila utcai menetjegyiroda is útjába eshet.


A nagy utasforgalom több tolvajt vonz
Az ünnepi időszak megnövekedett forgalma az értéktárgyainkra leselkedő veszélyeket is növeli. 
A vasúttársaság különös elővigyázatosságra inti utasait, akiknek célszerű megfogadniuk az alábbi jó tanácsokat, illetve figyelemmel lenni a következőkre:
– Csomagjait egy újságvásárlás vagy egy jegyváltás idejére se hagyja felügyelet nélkül a peronon vagy a váróteremben, valamint legyen különösen figyelmes a leszálláskor és a peronon kialakuló csoportosulásoknál.
– Értéktárgyait tartsa magánál, például hordozható, kisméretű kézipoggyászban.
– Ha kabátját leveti, értékeit mindig vegye ki belőle.
A figyelem lankadása (például az elalvás) is felbátoríthatja a tolvajokat.
Amennyiben kellemetlenségei támadnak, vagy az utazással kapcsolatos szabálytalanságot észlel, keresse fel bátran a vonatkísérő személyzetet, értéke esetleges elvesztését pedig jelentse a rendőrségnek.
Együttműködnek a rendőrökkel
A MÁV ugyanakkor nemcsak jó tanácsokkal szolgál, hanem a bűnesetek megelőzése érdekében a rendőrséggel is folyamatosan egyeztet a nemzetközi és a nagyforgalmú belföldi vonatok kíséréséről, összehangoltan növelve a biztonsági személyzet és a vasútőrök létszámát a fokozott kockázatú járatokon, pályaudvarokon.
A pályaudvarok ünnepi díszbe öltöznek
A pályaudvarok egy része pedig nemcsak biztonságosabb, hanem szebb is lesz az ünnepek idején. Az állomási épületek karácsonyi dekorációt kapnak többek között Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden. A vasúttársaság fenyőfákat állít fel egyszerű, nem törékeny díszekkel, és – ahol a lehetőség adott – az épületek homlokzatára is világító fényfüzéreket helyez a karácsonyi hangulat kedvéért.
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info