PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 11., péntek

FIGYELEM – Nem dönthet úgy egy család, hogy az apa marad otthon az újszülöttel

FIGYELEM – Nem dönthet úgy egy család, hogy az apa marad otthon az újszülöttel


Repka Ágnes közgazdász, munkajogi tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy az otthon maradó apák csecsemőgondozási díjra (CSED) nagyon ritkán jogosultak. Csak akkor kaphatják meg a támogatást, ha az anya meghal vagy kikerül a háztartásból, ahol a gyermek él. Erről is szó esett a Napközben szerdai adásában, amely a gyedre menő, valamint az egyedülálló apák helyzetével foglalkozott.

Korábban a nemi szerepekkel összeegyeztethetetlen volt, de a nők tömeges munkába állásával Nyugaton megjelentek azok a férfiak, akik partnerük helyett – egy időre – otthon maradtak a kisgyerekekkel.
Magyarországon a tradicionális nemi szerepfelfogás, a férfi-női bérrés, az állami ösztönzők hiánya miatt nagyon kevés férfi dönt úgy, hogy párja helyett legalább néhány hónapot otthon tölt gyerekével.
Eközben a HR-es szakirodalom tényként kezeli, hogy jobb főnök válik abból, aki egy ideig otthon volt: együttműködőbb, empatikusabb, törődésre hajlamosabb lesz. Számos pozitív hatása van a család életére is, ösztönzők hiányában nálunk mégis elenyészően kevés apa marad otthon gyerekével. A férfiak otthoni fokozottabb szerepvállalását elősegítő szabályozásnak kedvező demográfiai, foglalkoztatási hatása is lehetne.

Nem keverendők a nemi és a társadalmi szerepek
F. Földi Rita, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, klinikai szakpszichológus szerint különbséget kell tenni a társadalmi és a nemi szerepek között, előbbiek változnak, utóbbiak nem. Egy nő bármilyen foglalkozást válasszon, nő marad, egy férfi pedig férfi, a nemi szerepük marad, a gyereknevelésre azonban társadalmi szerepként kell tekinteni – tette hozzá a Napközben adásában.
Repka Ágnes közgazdász, HR menedzser és munkajogi tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy az otthonmaradó apák csecsemőgondozási díjra (CSED) nagyon ritkán jogosultak. Ez az ellátás a gyermek születése után 24 hétig a szülő fizetésének majdnem teljes összegével megegyező támogatást jelent. Az érvényes szabályozás szerint az apa akkor kaphatja meg a CSED-et, ha az anya meghal vagy kikerül a háztartásból, ahol a gyermek él. Ma tehát nem dönthet úgy egy pár, hogy az anya mondjuk, négy-öt hét után visszamegy dolgozni, és az apa veszi át a gyerekgondozás feladatát.
Ha az apa otthon szeretne maradni, akkor a gyermek hároméves koráig ugyanúgy jogosult fizetés nélküli szabadságra, mint az édesanya. Ebben az esetben ő kapja a gyedet, ha megvan a jogosultsághoz szükséges hosszúságú korábbi munkaviszonya. A gyed összege azonban maximalizált, egy jobban kereső szülőnek komoly érvágás. Ha azonban a szülő dolgozni szeretne, és a gyerekek felügyeletét meg tudja oldani, a gyerek egyéves korától a fizetése mellett továbbra is kaphatja a gyedet. Jövőre már a kicsi féléves korától visszamehet dolgozni a szülő a gyed mellett.
Miért ne lehetnének ugyanolyan jók, mint az anyukák?
Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke a Kossuth Rádió műsorában hangsúlyozta, talán kevesen tudják, de Magyarországon 50-60 ezer olyan apa van, aki egyedül neveli a gyerekeit. Az apukákkal nevelkedő gyerekekből pont ugyanolyan klassz emberek lesznek, mintha az anyukájukkal élnének. Az apák is meg tudják adni a szükséges érzelmi biztonságot, gondoskodást, törődést, ha egyébként jó szülők, és miért ne lehetnének ugyanolyan jók, mint az anyukák? – tette hozzá Nagy Anna, aki Egyedülálló szülők könyve címmel bővebben is írt a témáról.
Sajnos az is megtörténik, hogy az apa azért válik egyedülállóvá, mert a párja meghal. A Kossuth Rádió műsorában bemutattak egy férfit, akinek a felesége 25 évesen hunyt el rákban, két kisgyereket hagyva hátra. A nagyszülők sem élnek már, az apa pedig fuvarozóként dolgozik, így egyes időszakokban vidékre kell mennie. A családnak sokan gyűjtöttek pénzt, gyermekholmit, de nem az anyagiak jelentik az igazi problémát, hanem a gyerekek felügyelete. A család a polgármesteri hivataltól és a helyi óvodától is kap segítséget, az óvónők munkaidőn kívül vigyáznak a kicsikre, amíg az apa haza nem ér a munkából. A gyerekek majd bölcsődébe és óvodába kerülhetnek, ám a felügyeletük addig komoly összefogást igényel.

Forrás : hirado.hu
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info