PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 9., szerda

Így tervezheti meg az ünnepi költségeket

Így tervezheti meg az ünnepi költségeket


A decemberi bevásárlólista összeállítása előtt fontos, hogy ne feledkezzünk meg a karácsonyi költségek megtervezéséről sem. A szakemberek azt tanácsolják, lehetőleg próbáljuk megoldani az ajándékokat hitel nélkül. A karácsonyi hitelek veszélyeire figyelmeztet a jegybank is.

Karácsony előtt sokan rövid lejáratú, kis összegű fogyasztási hiteleket vesznek igénybe az ajándékok megvásárlásához. A teljesíthetetlen, sokszor súlyos anyagi terhet jelentő hitelek elkerüléséhez nagyon fontos, hogy a hitelszerződés aláírása előtt tájékozódjunk a fogyasztási hitel részleteiről, feltételeiről és persze következményeiről - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank karácsonyi kampányában.

Ha már hitelt veszünk fel, erre figyeljünk!

A karácsonyi hitelek veszélyeire figyelmeztet a jegybank, mivel az ünnepek miatt megugrik a kihelyezett hitelek száma. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője hangsúlyozta, hogy az MNB honlapján található Karácsonyi pénzügyek című aloldalon fogyasztóvédelmi tanácsokkal látják el a vásárlókat, a jegybank ezenkívül online Navigátor füzetet jelentetett meg a várható kiadások felelős megtervezéséről. Az MNB háztartási költségszámító kalkulátora is segíti a kiadások megtervezését.
Az ingatlantulajdon is veszélybe kerülhet

A személyi kölcsönök esetében késedelmes teljesítés, nem fizetés esetén az adóstárstól, kezestől is követelheti a bank a tartozást.

Célszerű ezért a havi törlesztési határidők előzetes áttekintése is, hogy ne essenek korábbi napra, mint amikor például a fizetés, jövedelem megérkezik. Ellenkező esetben az ügyfélnek a késedelem miatt többletköltsége keletkezhet. A hiteltörlesztés elmaradása esetén a személyi kölcsönöknél is veszélybe kerülhet az adós ingatlantulajdona, a végrehajtási eljárásban ugyanis az ingó vagyon mellett végső esetben ez is lefoglalható – olvasható az MNB karácsonyi kampányában.

Óvatosan a hitelkártyával!

A Magyar Nemzeti Bank a hitelkártyák esetében azt tanácsolja, hogy az általában 45 napos vásárlási és türelmi időszak végéig nem csak a minimálisan előírt havi összeget, de minden tartozást, díjat fizessünk meg – hiszen csak így kerülhetjük el, hogy busás kamatot számoljanak fel.

A vásárlási időszak kezdő napja havonta fix, a készpénzfelvételre viszont nincs türelmi időszak, vagyis már a tranzakció napjától kamatot számítanak fel. Hitelkártyát egyébként kizárólag a fogyasztó kifejezett kérésére adhat neki a pénzügyi intézmény. Kéretlenül tehát nem.
Árubemutatókon nincs hitelszerződés

Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítésekkel kapcsolatos fogyasztói panasz, hogy ezeken az alkalmakon a fogyasztót csak a termékről és nem magáról az áruhitel feltételeiről, terheiről tájékoztatják. Ezt a szerződő pénzügyi intézmény sokszor csak utólag, a termékvásárlástól való 14 nap elállási idő lejárta után teszi meg.

Egy, az Országgyűlés által a napokban elfogadott, kihirdetés előtt álló törvénymódosítás szerint a jövőben – a hitelkártyák kivételével – nem lehet fogyasztási hitelszerződés megkötésére rábírni az árubemutatókon részt vevő, gyakorta az idősebb korosztályba tartozó fogyasztókat.

Az MNB honlapján azt tanácsolja: alaposan gondoljuk át, hogy szükséges-e még egy mobiltelefon, televízió, számítógép. Januárban, a nagy árleszállítások során elképzelhető, hogy töredék áron juthat hozzá a kiszemelt termékhez - tették hozzá a felhívásban.


Pénzügyi tervezés = stresszmentes karácsony

„Az ünnepek alatt sajnos valóban megugrik a kihelyezett hitelek száma. A bankok készítenek statisztikát arról, hogy átlagosan milyen összegű és típusú hiteleket vesznek fel a karácsonyi időszakban az ügyfelek. Ezek általában fogyasztási hitelek, folyószámlahitelek, személyi kölcsönök és a hitelkártya. Ebben az időszakban az elektronikai eszközökre költenek a legtöbben, ilyenfajta ajándéktárgyakra vesznek fel hiteleket” – fogalmazott Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadó a hirado.hu-nak.

Hozzátette: mielőtt bárki beleugrik egy hitelfelvételbe, jó, ha utánanéz annak, hogy a hirdetett akciós hitelek mennyi időre, milyen feltételekre szólnak. A szakértő is felhívta rá figyelmet, hogy sokan nem tudják, a 0%-os kamatozású áruvásárlási hiteleknek költségei lehetnek. Probléma továbbá, hogy az áruvásárlási hitelek nem a pénzintézetekben intéződnek, hanem az üzletekben, és a hitelügyintézés során az értékesítők nem adják meg a döntés előtt a hitelszerződés feltételeit.

Papszt Kriszta kitért arra is, a személyi kölcsönök esetén adódó probléma, hogy a törlesztés napja korábbi dátumra szól, mint a jövedelem, nyugdíj beérkezésének napja, emiatt előfordul, hogy késedelembe kerül a törlesztéssel az ügyfél, s a késedelmi kamat mértéke nem barátságos. Ezt a helyzetet lehet elkerülni azzal, ha a törlesztés napját eleve a jövedelem beérkezésének időpontja utánra kéri az ügyfél – tanácsolta.

Hitelkártyák felhasználásával viszont sokan - anyagi helyzetük miatt - nem tudnak a türelmi időszak végéig teljes visszafizetést eszközölni, és a fennálló tartozás nagyon magas kamattal "ketyeg". Sokan nem tudják, hogy készpénzvásárlás esetén nincs kamatmentes türelmi időszak, azaz az után az összeg után, amelyet az ügyfél nem kártyás vásárlással, hanem ATM-ből készpénzfelvétellel használ fel a hitelkártyakeretéből, a felvétel napjától kamatozik - mondta a tanácsadó.

Készítsen listát!

„Nem csak karácsonykor, hanem éves viszonylatban szoktam felhívni arra az ügyfeleim figyelmét, hogy a hitelfelvétel előtt jól gondolják át anyagi lehetőségeiket, azt, hogy mennyire terhelik meg a hitel törlesztőrészleteivel a költségvetésüket. Ajándékot hitelből inkább ne vegyenek! Már csak bő 2 hét van az ünnepig, ideje tervezni, de a tervezést általában folyamatos tevékenységnek javasolom. A költségterv elkészítésekor gondoljuk át a bevételeinket, kiadásainkat. Készítsünk listákat a rendelkezésre álló anyagi és materiális fedezetekről, azaz arról, mennyi pénzzel gazdálkodunk, milyen alapanyagok állnak rendelkezésünk. Legyen listánk az ünnepi menüről, a megvásárolni, elkészíteni kívánt ajándékokról; mindezekhez készítsünk árkalkulációt - a beszerzési helyek feltérképezésével! Ne feledkezzünk meg a havi állandó, általános kiadásokról sem! A tudatos karácsonyi készülődéssel sokat spórolhatunk. Használjuk az ár-összehasonlító oldalakat” – mondta Papszt Kriszta.
Ne csapjuk be magunkat

„Ha szegény vagy és nincs pénzed drága ajándékokra, a legbiztosabb módja annak, hogy életed végéig szegény is maradj, ha hitelekbe vered magad, csak hogy egy napra gazdagnak érezhesd magad” – fogalmazza meg a Kiszámoló blog bloggere oldalán. „Ne csapd be magad! Idén ne vegyél semmit vagy semmi drágát karácsonyra, a hitelre ki nem fizetett havi 10, 20, 30 ezer forintot tedd félre minden hónapban, és jövőre máris gazdag karácsonyod lesz, hitel nélkül” – vázolja a pénzügyi tanácsadó. Csernok Miklós azt javasolja, ne higgyünk a reklámoknak, és ne éljünk a hitelek lehetőségeivel csak azért, mert olyannyira gyorsan és könnyen adják, minthogy ennek a vége fájdalmas lesz.

Fa Kinga, a penzugyiterkep.hu tanácsadója úgy véli, élményt ajándékozni sokkal jobb és hasznosabb döntés lehet, mint túlköltekezni. Pénzügyi alapszabályok karácsonyra című e-bookjában a szakértő rávilágít: a pénzügyi tervezés a kulcs a nyugodt ünnepekhez. A tanácsadó azt javasolja, vegyük számba eddigi szokásainkat, és nézzük meg céljainkat és eszközeinket is, emellett pedig fontos, hogy ezek figyelembevételével készítsünk tervet. Fa Kinga felhívja a figyelmet arra is, gondoljuk végig, mennyi az a pénz, amit szívesen szánunk a karácsonyra és amit januárban sem fogunk megbánni. Ha ez megvan, vegyük alapul ennek az összegnek a 80%-át, és azzal tervezzünk – okít a pénzügyi tanácsadó.
A cikk forrása: hirado.hu