PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 15., kedd

Nagyot ugrik a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelők bére

Nagyot ugrik a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelők bére


Januártól bevonják a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence, Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában hangsúlyozta: a módosítás csaknem 900 érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent.

Az államtitkár hozzátette: a kormány 2018-ig 17 ezerrel növeli a bölcsődei ellátás jelenlegi férőhelyszámát.


Január 1-től bevonják a felsőfokú végzettségű
bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe, ez csaknem kilencszáz érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában.
Rétvári Bence a parlament honlapján közzétett dokumentumban kifejtette: az eredményes kora gyermekkori intervencióhoz szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat elfogadásával párhuzamosan a kisgyermekek napközbeni ellátásának fejlesztésénél a kormány a lehetőségekhez mérten minél nagyobb figyelmet kíván fordítani az ágazatban dolgozó kisgyermeknevelők, szakemberek bérhelyzetének javítására, az erőfeszítéseikhez méltó anyagi elismertség biztosítására.
Ennek alapján 2016. január 1-től a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket bevonják a pedagógus-előmeneteli rendszerbe, ez csaknem 900 érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forint közötti béremelkedést jelent - mutatott rá. Az intézkedés bevezetésével a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők társadalmi megbecsültsége, elismertsége és elégedettsége is javulni fog - közölte az államtitkár.



Kitért arra is: a pedagógus-életpálya kiterjesztése a jelenlegi bérezéshez képest nemcsak növekményt jelent majd a bölcsődében felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőknek, hanem egy igazságosabb illetményrendszer bevezetését is, amely figyelembe veszi az iskolai végzettséget és a pályán eltöltött időt is.
A felsőfokú végzettségűek mellett fontos, hogy az ágazatban dolgozó középfokú végzettségű munkavállalók helyzete is javuljon - mutatott rá Rétvári Bence, aki kiemelte: őket érinti a kormány november 18-i ülésén elfogadott azon döntése, hogy a 2015 júliusától bevezetett kiegészítő bérpótlék 2015 novembere után is jár határozatlan időre, de legalábbis a szociális életpálya bevezetéséig a szociális szférában - így a bölcsődében is - dolgozóknak. A pedagógus-életpálya csak a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre terjed ki, de próbálnak ösztönző megoldást találni azon kisgyermeknevelőknek is, akik vállalják a felsőfokú végzettség megszerzését.


Rétvári Bence közölte azt is, hogy a kormány a bölcsődei férőhelyszám növelésére törekszik: 2018-ig 17 ezerrel kívánják növelni a napközbeni ellátás jelenlegi férőhelyszámát, ez bővíti a foglalkoztatást is.
Megvalósulásához megfelelő képzésre is szükség van - jelezte.
Emlékeztetett: az ágazati pótlékot 2014-ben vezették be, mértéke bruttó 6000 és 17 200 forint között változik az alapbérezés arányában. Az ágazati pótlék bevezetése átlagosan 9 ezer forint többletjövedelmet jelentett a területen foglalkoztatottaknak. Az ágazati pótlék hasonlóan a kiegészítő pótlékhoz a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer minden foglalkoztatottjára kiterjed, függetlenül attól, hogy technikai vagy szakmai munkakörben végzi tevékenységét - jegyezte meg Rétvári Bence.
A cikk forrása: hirado.hu