PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 13., vasárnap

Nem működik az internet? Hosszabb ideig nincs víz vagy áram? – ezekben az esetekben jár a kártérítés Önnek!

Nem működik az internet? Hosszabb ideig nincs víz vagy áram? – ezekben az esetekben jár a kártérítés Önnek!

Valószínűleg mindenkinek okozott már kellemetlenséget valamilyen szolgáltatás kimaradása. Nincs víz, amikor épp fürdeni vagy főzni akarnánk; nincs áram, amikor kedvenc csapatunk futballmeccsét közvetítik; nincs internet, amikor fontos dolgunk lenne a világhálón. Utánajártunk, mikortól minősülhet szerződésszegésnek egy szolgáltatás kimaradása, és mikortól számíthatunk érte kártérítésre.


Egy szolgáltatás kimaradása bekövetkezhet a szolgáltató hibáján kívül (ilyen például a vis major helyzet) vagy egyéb, előre tervezhető (karbantartás) és nem tervezhető módon (pl. meghibásodás). Az egyes közszolgáltatási területeken eltérő szabályok vonatkoznak az ilyen esetekre.

Nem mindegy, miként ér el a fogyasztókhoz a tájékoztatás

A villamosenergia-ellátás területén a tervezett munkavégzésről az ügyfeleket – a legnagyobb ipari fogyasztók kivételével – 15 nappal előre, szórólapon és hirdetményben vagy a fogyasztóval való előzetes megállapodás esetén elektronikus úton kell értesíteni – informálta a hirado.hu-t a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
Az Elmű a meghatározott időben értesíti fogyasztóit a karbantartási munkálatokról – mondta a hirado.hu-nak Boross Norbert szóvivő. Az ipari nagyfogyasztókat telefonon, illetve e-mailben, míg a lakossági ügyfeleket általában postaládába elhelyezett értesítéssel vagy a házakban kiragasztott cédulákkal. Sajnos előfordul, hogy a szórólapokkal teledobált postaládákból nem a fogyasztóhoz, hanem inkább a szemétbe jut el az értesítés – tette hozzá.
A földgázellátás területén az előre tervezett karbantartásról három hónappal előre, újsághirdetés útján kell értesíteni a fogyasztókat.
A víziközmű-szolgáltatásban felmerülő korlátozásról, illetve szünetelésről a felhasználókat legalább három nappal az intézkedést megelőzően kell a helyben szokásos módon tájékoztatni

A telekommunikációs szolgáltatást nyújtó UPC szerkesztőségünk érdeklődésére azt válaszolta, hogy a cég a weboldalán és az ügyfélszolgálati irodák információs felületein tesz eleget értesítési kötelezettségének 15 nappal az előre tervezett kimaradást megelőzően. Emellett jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, hogy hogyan tehetnék a tájékoztatást az előfizetők számára még kényelmesebbé, még inkább ügyfélbaráttá. A megoldás az SMS vagy az e-mail lehetne. A UPC megjegyezte, a rendszeres karbantartási munkálatokat mindig kedden és csütörtökön 00:00–06:00 óra között végzi, egyéb karbantartási munkálatokra azonban bármely időpontban sor kerülhet.

Szerződésszegés és kártalanítás
Mind a villamosenergia-, mind a földgázellátás területén érvényes az az elv, hogy a szolgáltatás folyamatos, de nem szünetmentes. Ezért a jogszabály által előírt módon fellépő tervezett leállások nem minősülnek szerződésszegésnek mindaddig, amíg a megengedett határon belül maradnak.
Boross Norbert szerint az Elműnél szinte minden előre tervezett karbantartási munka elvégezhető egyműszaknyi (8 óra) idő alatt. Ha hibájukból kifolyólag mégis túllépik ezt az időkorlátot, a fogyasztó kártérítési igénnyel léphet fel ellenük.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívta rá a figyelmet, a kártérítés egyik lényeges feltétele, hogy a veszteséget jogellenes cselekmény vagy mulasztás okozza. A fogyasztók elsősorban a szolgáltatóhoz fordulhatnak, ha vele nem tudnak megegyezésre jutni, békéltető testületi eljárást kezdeményezhetnek vagy bírósághoz fordulhatnak. Külön nyomatékosította, hogy az ivóvízellátás közérdekű korlátozását mindenki kártalanítás nélkül tűrni köteles.
Szerződésszegésnek minősül, ha a szolgáltató nem értesíti az előírt határidőben a felhasználót a karbantartási, felújítási vagy fejlesztési munkák miatti szünetelés időpontjáról és annak várható időtartamáról.
Kecskemét történelmi főterén, ahol egy hordozható számítógép és egy speciális drót nélküli kapcsolat létesítésére alkalmas wifikártya segítségével bárki ingyenesen rácsatlakozhat a világhálóra a főtér bármely padjáról, továbbá a városházáról, a térhez közeli vendéglátóhelyekről és a főtéren lévő szállodából. A város által biztosított szolgáltatás elsősorban az ide érkező turisták és üzletemberek kényelmét szolgálja, de ugyanúgy elérhető az itt tanuló diákok és a város polgárai számára is. A képen: Tamási József, a rendszert kiépítő cég munkatársa a főtéren teszteli a néhány napja elindított szolgáltatást.
A UPC tájékoztatása szerint váratlan hiba esetén csak akkor fizet kötbért a cég, ha a hibát a bejelentéstől számított 72 órán belül nem hárítják el, egyéb esetben nem biztosítanak kompenzációt. Az előre tervezett szolgáltatáskiesés esetén, amennyiben a szünetelés összesített időtartama egy adott naptári hónapban meghaladja a 48 órát, a UPC a teljes havidíjat jóváírja előfizetői egyenlegében.
Szerződésszegésnek minősül egy előre beígért ingyenes szolgáltatás elmaradása is, amennyiben ez a meghirdetett feltételek között szerepelt – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, mivel egy ilyen lehetőség érdemben befolyásolhatja a fogyasztó döntését a vásárlás, szolgáltatóválasztás kapcsán.
Fizetési késedelem
Szigorú szabályok vonatkoznak arra is, hogy fizetési késedelem miatti korlátozásokat megelőzően miként és hányszor kell a fogyasztót értesíteni: az első esetben postai úton, másodszorra átvételi igazolásra alkalmas módon, felhívva a figyelmet a kikapcsolás lehetőségére és az azzal járó szolgáltatás szüneteltetésére. Fontos tudni, hogy a számla kiegyenlítésére a kézhezvételtől számított 8 nap áll rendelkezésre. Az elmaradt díjfizetés esetén pedig a különbözetet az elmaradt számlázás időtartamával azonos időn belül egyenlő részletekben kell kiegyenlíteni.




Forrás : hirado.hu
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info