PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 19., szombat

Olcsóbb lesz az autózás a nagycsaládosoknak és a mozgáskorlátozottaknak

Olcsóbb lesz az autózás a nagycsaládosoknak és a mozgáskorlátozottaknak


Egy rendelettervezet szerint 2016.január 1-től a személyautóra megszabott díjjal használhatják hétszemélyesnél nagyobb autóikat is a gyorsforgalmi utakon a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint az intézkedés a jövő év első napjától lesz hatályos, és legalább négy gyermek után családi pótlékban részesülő személyekre, továbbá mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezőkre, illetve ezek hozzátartozóira vonatkozik.
Az érvényes útdíjszabályok szerint a D1 kategóriába tartoznak a személykocsik 7 férőhelyig, a D2 kategóriába az ettől nagyobb személygépkocsik és a lakóautók. Az éves díj jelenleg mindkét kategóriában azonos, 42 980 forint.


A rövidebb időtartamra váltott úthasználati jogosultságok viszont jelentősen különböznek. A heti díj a D1 kategóriában 2975, míg a D2-ben 5950 forint. A havi díj az előbbi sorrendben 4780, illetve 9560 forint. A megyei “matrica” pedig 5000, illetve 10 000 forint jelenleg.
Aki alacsonyabb díjkategóriás jogosultsággal használ magasabb díjkategóriába tartozó járművet, annak pótdíjat kell fizetnie. Az ellenőrzést a közúti törvény szerint a közútkezelő, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. végezheti, a pótdíjat azonban az utóbbi szedi be. Amennyiben a közútkezelő alkalmazottja állítja meg a járművet, akkor a helyszínen ő is jogosult beszedni a pótdíjat. Ez a későbbiekben is így lesz. A pótdíj mértéke nem változik, például aki D1 jogosultsággal használ D2-es járművet, annak a pótdíja – 30 napon belüli megfizetés esetén – 14 875 forint.
A tervezet szerint nem kell használati díjat fizetni az M85-ös autóútnak a Csorna-Kelet csomópontja és az M85-M86-os autóutak elválási csomópontja közötti szakaszra.
Forrás : szamoljunk.hu
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info